הבטון הוא חומר הגלם הדומיננטי ביותר בתעשיית הבנייה המודרנית, כאשר בימינו מורכב הבטון מתערובת של מים, חול, חצץ וצמנט.
את התערובת מייצרים בדרך כלל במפעל בטון, ממנו היא משונעת לאתר הבנייה באמצעות מערבל בטון, המונע ממנה להתקשות. לאחר יישום הבטון, התערובת מאבדת את התכונות הפלסטיות שלה ומתקשה.
מה שרבים לא יודעים זה שהבטון הוא כלל לא המצאה מודרנית.
למעשה, הבבלים והאשורים הכינו תערובות של בטון שהכילו חרס במקום מלט.
הבטון המודרני בא לעולם רק בשנת 1756 על ידי מהנדס בריטי בשם ג'ון סמיטון, שערבב לבנים מפוררות, חלוקים ומלט. האדם שאמון כיום על הכנת התערובת במפעל ועל המינונים השונים של החומרים המרכיבים את התערובת, הוא טכנולוג בטון.
באילו תחומים עוסק טכנולוג בטון?
טכנולוג בטון הוא מהנדס המחזיק בידע רב הקשור לתעשיית הבטון ולשימושים השונים הנעשים בחומר זה. מאחר שניתן למצוא את הבטון במגוון רחב של פרויקטים מסוגים שונים ומאחר שישנם לא מעט סוגים של בטון, הרי שבהתאם ישנם גם לא מעט תפקידים ומשרות שטכנולוג בטון יכול למלא. להלן כמה מהם:
פיתוח מוצרי בטון – בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב, תעשיית הבטון בפירוש לא קופאת על שמריה.
מדובר למעשה בתעשייה המביאה לעולם חידושים רבים ללא הפסקה.
כיום, לדוגמא, המגמה השולטת בתחום המחקר והפיתוח בתעשיית הבטון היא שימוש בחומרים ממוחזרים ליצירת תערובות בטון ומחזור בטון.
מוצרי בטון נוספיםהמפותחים על ידי טכנולוג הבטון:- בטון מוחלק - משמש כמשטח המחליף את הרצפות המסורתיות,מדובר על יציקת בטון עשויה מחומרים אינרטיים אשר אינם מפתחים תגובה כימית במגע עם חומרים אחרים.
תערובת הבטון עשויה חול,מים,גרגירי מלט המכילים מינרלים הגורמים להתקשות הבטון.
בשלב הכנת התערובת מוכנסים גוונים מינראליים שונים לקבלת הצבע המבוקש,כמו כן ניתן להגיע לטקסטורות שונות במריחה,בהתזה או ביציקה.
לאחר מכן מוכנסים לבטון חומרים המחזקים את עמידותו ולבסוף סילר המגן מפני שחיקה וצבירת כתמים.
הבטון עמיד בפני רטיבות,אש ויכול לשמש בפנים או מחוץ למבנה. - בטון מוטבע - מדמה סוגי ריצופים שונים על ידיד דיוק בטקסטורה,משחק עם צבעים.
ניתן ליציקה כמשטח דק,משטח דמוי אריחי אבנים גדולים או קטנים בגודל 30ס"מ*30ס"מ.
טכנולוג הבטון אחראי על מינוני המרכיבים,יצירת דוגמאות חדשות לטקסטורות,משחק עם המרקם של הבטון,גס או עדין.
- שיקום בטון – טכנולוג בטון, מתוקף היכרותו עם החומר, יכול לתכנן פרויקטים של שיקום בטון במקרים שבהם ניתנת עדיפות לתיקון על פני הריסה ובנייה מחודשת.
- פיקוח על ייצור בטון – רק נתח זעום מסך כל הבטון המיוצר בישראל מוכן באתר עצמו ולא במפעל. מטבע הדברים בטון המוכן בשטח ניחן באיכות ירודה, שכן אין כל בקרת איכות ולא ניתן לצפות להקפדה על תקנים אחידים בעבודות מסוג זה. לעומת זאת, בתעשייה הממוסדת של הבטון, ישנם תקנים ברורים ומחמירים הנוגעים להרכב הבטון וטכניקות הייצור שלו. לכן לא ניתן למצוא כיום מפעל לייצור בטון שלא מעסיק לפחות טכנולוג בטון אחד לצורכי תכנון, פיקוח, בקרה או כל תפקיד אחר הדורש ידע מקצועי בבטון
- תכנון הגנה על בטון – אמנם הבטון הוא חומר גלם עמיד במיוחד, אך ישנם מצבים שבהם יש להגן עליו מנזקי מזג האוויר, למשל, או מפגיעות מכניות אפשריות. ישנם טכנולוגים של בטון המתמחים בעיקר בפיתוח מוצרי הגנה לבטון, שלעתים משולבים בבטון עצמו.
- תכנון הגנה על בטון – אמנם הבטון הוא חומר גלם עמיד במיוחד, אך ישנם מצבים שבהם יש להגן עליו מנזקי מזג האוויר, למשל, או מפגיעות מכניות אפשריות. ישנם טכנולוגים של בטון המתמחים בעיקר בפיתוח מוצרי הגנה לבטון, שלעתים משולבים בבטון עצמו.